Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κατάλληλα κατοικίδια για παιδιά

Αγαπάτε τα ζώα και το παιδάκι σας ζητάει όλο και συχνότερα μια καινούργια παρουσία στο σπίτι. Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ζωάκι για εκείνο, αλλά και
για το οικογενειακό σας περιβάλλον;
Πριν καταλήξετε ότι μια γάτα, ένας σκύλος ή ένας παπαγάλος θα αποτελέσει τον ιδανικότερο σύντροφο του παιδιού σας, εξετάστε προσεκτικά πολλές παραμέτρους. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι, ότι η επιλογή σας ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.
Ένα λυκόσκυλο για παράδειγμα είναι λάθος επιλογή, αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα. Ένα κανίς από την άλλη, αν η οικογένεια λείπει όλη μέρα από το σπίτι, θα ήταν λάθος επιλογή γιατί θα κατέληγε δυστυχισμένο, αφού θα έμενε τόσες πολλές ώρες μόνο του.
Διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνουΈνας σκύλος χρειάζεται καθημερινή φροντίδα για το φαγητό και τις βόλτες του. Μια γάτα θεωρητικά είναι πιο ανεξάρτητη, αφού θα μάθει εύκολα να λερώνει στο χώρο που θα της υποδείξετε. Αν όμως καθημερινά τρέχετε ...και δεν προλαβαίνετε ή αν ταξιδεύετε συχνά, τότε κατάλληλη επιλογή θα ήταν ένα κουνελάκι, χελωνάκια ή ψαράκια, που οι ανάγκες τους είναι σαφώς μικρότερες.
Ηλικία των παιδιώνΗ ηλικία των παιδιών δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε τα ερπετά, τα οποία απαγορεύονται, όταν στο σπίτι υπάρχουν βρέφη και μικρά παιδιά. Αν όμως το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο και υπολογίζετε να ορίσετε το παιδί σας υπεύθυνο για την καθημερινή φροντίδα του κατοικίδιου, τότε η ηλικία του παίζει σημαντικό ρόλο. Κουνελάκια, χαμστεράκια και πουλάκια είναι ιδανικές επιλογές για παιδιά άνω των 5 ετών, γιατί ζουν σε ειδικά κλουβάκια και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα.
Μέγεθος σπιτιούΔεν αρκεί η αγάπη που θέλετε να δώσετε σε ένα σκύλο! Αν τα τετραγωνικά του σπιτιού είναι λίγα, ξεχάστε το. Ένα μικρό σπίτι γεμάτο τρίχες δεν αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον ούτε για εσάς, ούτε για το σκύλο, πόσο μάλλον για το παιδί σας! Η υιοθεσία ενός φτερωτού φίλου θα ήταν σαφώς μια ιδανικότερη λύση.
ΡάτσαΑν έχετε αποφασίσει να πάρετε σκύλο, συζητήστε πρώτα με έναν εκπαιδευτή σκύλων. Εκείνος θα σας ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα κάθε ράτσας. Κάποια ζώα έχουν ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα, κάποια είναι πιο παιχνιδιάρικα και προσαρμόζονται πιο εύκολα στα παιχνίδια των παιδιών και κάποια άλλα είναι πιο επιθετικά. Ακολουθήστε τη συμβουλή του και επιλέξτε ένα ζώο που θα είναι φιλικό με το παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου