Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η Λεϊσμανίαση και το εμβόλιο

Στο άκουσμα και μόνο της ασθένειας αυτής, αρκετοί ιδιοκτήτες πανικοβάλλονται. Από μια πλευρά δεν έχουν άδικο. Πολλά αξιόλογα ζώα έχασαν τη ζωή τους από τη λεϊσμανίαση και σχεδόν σε
όλες τις περιοχές της χώρας μας παρατηρούνται κρούσματα.

Το αίτιο και η μετάδοση
 Ο μικροοργανισμός που προκαλεί τη νόσο και της δίνει και το όνομά του, είναι η Leishmania infantum.
 Είναι ένα πρωτόζωο, δηλαδή ένα πολύ μικρό ζώο, με διαστάσεις μικροβίου. Η δομή του είναι περίπλοκη. Στη φύση βρίσκεται στο σκύλο και στα τρωκτικά. Τα ζώα αυτά τσιμπάει μία ζωόφιλη σκνίπα που ανήκει στο γένος Phlebotomus. Η σκνίπα αυτή μυζεί μολυσμένο αίμα και ακολούθως τσιμπάει ένα υγιές ζώο και του μεταδίδει τη Leishmania.
 Τα έντομα αυτά πετούν τις νυχτερινές ώρες (συνήθως 8:00 μ.μ. με 3:00 π.μ.). Προτιμούν να τσιμπούν τις άτριχες περιοχές του σώματος όπως μουσούδα, κοιλιά, μασχάλες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
 Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα σκυλιά είναι ποικίλα. Από τη στιγμή που μια σκνίπα τσιμπάει ένα σκύλο έως τη στιγμή που θα εκδηλωθεί το νόσημα, μπορεί να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα έξι μηνών έως ενός χρόνου.
 Η λεϊσμανίαση είναι ένα νόσημα που δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ζώο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχονται πολύ συχνά τα ζώα που ζουν σε ενδημικές περιοχές, ακόμα και εκείνα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.
 Ορισμένα γενικά συμπτώματα είναι: Μειωμένη διάθεση, Ανορεξία, Μείωση Σωματικού Βάρους, Εύκολη κόπωση, Επίσταξη - ρινορραγία, Δερματικές αλλοιώσεις όπως αποφολιδωτική δερματίτιδα (πιτυρίδα), δερματικά οζίδια, πυώδη δερματίτιδα κ.ά., Οφθαλμολογικά προβλήματα, Χωλότητα.
 Και μην ξεχνάμε τα ασυμπτωματικά ζώα που νοσούν, αλλά δεν έχουν εμφανίζουν συμπτώματα.

Πρόληψη
 Πάντα ήταν επιτακτική η δυνατότητα πρόληψης, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχε. Μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε, που παρουσιάστηκε το εμβόλιο για την πρόληψή της λεϊσμανίασης από τη Γαλλική Εταιρεία Virbac. Παρευρέθηκα σε αυτή την παρουσίαση και θα σας ενημερώσω για τα σημαντικά σημεία της.
 Το εμβόλιο, που θα το αναγνωρίσετε ως CaniLeish, στοχεύει στο να ενισχύσει την κυτταρική ανοσία του οργανισμού απέναντι στο παράσιτο που προκαλεί τη νόσο. Διεγείρει τα Τ-αδιαφοροποίητα λεμφοκύτταρα, προδίδοντας το παράσιτο με κάποιες πρωτεΐνες (ESP), ώστε τα διαφοροποιημένα πλέον κατάλληλα Τh1-λεμφοκύτταρα με άλλους μηχανισμούς να το καταπολεμήσουν. Παράλληλα, με ανοσοενισχυτικές ουσίες που διαθέτει, «δυναμώνει» την άμυνα του οργανισμού του σκύλου.
 Αν μιλήσουμε με ποσοστά, παρέχει ασφάλεια, σύμφωνα με μελέτες δυο χρόνων, στο 90% των σκύλων που θα εμβολιάζονται. Μετά απόδυο χρόνια μελετών, βρέθηκε πως οι εμβολιασμένοι σκύλοι δε νοσούσαν και δεν είχαν συμπτώματα.
 Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να ελέγχεται ο σκύλος απαραιτήτως εάν είναι θετικός. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται από την ηλικία των έξι μηνών και μετά. Οπότε γίνεται ένας εμβολιασμός, μετά από τρεις εβδομάδες ο δεύτερος και μετά από τρεις εβδομάδες ο τρίτος. Η ανοσία εγκαθίσταται σε δυόμισι μήνες από την πρώτη ένεση. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να απέχουν χρονικά δυο εβδομάδες από τα κοινά για άλλες ασθένειες εμβόλια, ενώ θα πρέπει να τονίσω ότι οι σκύλοι πρέπει να εμβολιάζονται μετά μία φορά κάθε χρόνο. Οι παρενέργειες είναι στο 3,5%. Σημαντικό είναι πως ο σκύλος πρέπει να ελέγχεται βιοχημικά και αιματολογικά πριν τον εμβολιασμό.
 Το κόστος του εμβολιασμού είναι μικρότερο από ό,τι κοστίζει μια θεραπεία σε νοσούντα σκύλο.
 Επειδή μιλάμε για ένα νέο προϊόν, καλό είναι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η χορήγησή του προϋποθέτει και εξετάσεις και γνώση για να έχει μέγιστο αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου