Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Πως να μεγαλώσετε νεοσσούς στο σπίτι!

 


Τα πουλάκια μας βγήκαν από το αυγό, στέγνωσαν και είναι έτοιμα να βγούνε από τη μηχανή. Το μέρος που θα μπούνε πρέπει να είναι ήδη έτοιμο. Μπορείτε να τα βάλετε σε ειδική θερμομάνα, αλλά και ένα απλό χαρτόκουτο αρκεί. 


Θα χρειαστείτε μια θερμαντική λάμπα, ειδικά τις πρώτες μέρες τα πουλάκια χρειάζονται τουλάχιστον 35 βαθμούς. Αν δείτε πως όλα τα πουλάκια έχουν μαζευτεί κάτω από τη λάμπα σημαίνει πως κρυώνουν και χρειάζεται να την κατεβάσετε χαμηλότερα. Αν πάλι όλα φεύγουν κάτω από τη λάμπα σημαίνει πως ζεσταίνονται και πρέπει να την ανεβάσετε. Επίσης μια ποτίστρα ώστε να έχουν πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό, και φυσικά τροφή ειδική για νεοσσούς , τύπου αλεύρι. 

Πρέπει να έχετε υπόψιν πως χρειάζονται και καθάρισμα. Να αποφεύγεται η υγρασία και να πατάνε στα στεγνά. Μπορείτε να τους βάλετε πριονίδι, προσωπικά βάζω αδιάβροχα υποσέντονα που τα προμηθεύομαι από σούπερ μάρκετ γιατί με βολεύουν στο καθάρισμα.



Στις 3 με 4 μέρες ξεκινάνε να βγάζουν τα πρώτα φτερά. Στις 2 με 3 βδομάδες θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν κάποια κοκοράκια. 



Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός και σίγουρα μειώνει σημαντικά τις απώλειες. Το εμβόλιο της βρογχίτιδας και το εμβόλιο της ψευδοπανώλης είναι τα απαραίτητα που χρειάζεται να κάνετε. Πρώτη δόση στις 8 μέρες και δεύτερη δόση στις 28 μέρες. Τα εμβόλια γίνονται είτε με σταγόνα στο μάτι , είτε στο νερό και μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε κτηνίατρο ή γεωπόνο.




Ανάλογα και με την εποχή εξαρτάται και το πόσο καιρό θα κάτσουν στη λάμπα. Τους θερινούς μήνες σε 5 με 6 εβδομάδες είναι έτοιμα για έξω. Τους χειμερινούς μήνες αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή καλύτερα να τα κρατήσετε στη λάμπα για 2-3 βδομάδες παραπάνω.




Μετά τον πρώτο μήνα αλλάζετε την τροφή σε ανάπτυξης ή πάχυνσης . Τα βάζετε σε δικό τους περιφραγμένο μέρος γιατί τα μεγαλύτερα θα τα τσιμπάνε και πιθανότατα να τα σκοτώσουν. Στους 4 με 5 μήνες που θα έχουν φτάσει στο τελικό τους μέγεθος θα μπορούν να ενταχθούν με το υπόλοιπο κοπάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου