Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΑΥΓΩΝ ΚΟΤΑΣ

 Βασικές οδηγίες για εκκόλαψη αυγών κότας. 



Επιλογή εκκολαπτικής μηχανής.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο τύποι εκκολαπτικών μηχανών. Οι πλαστικές μηχανές και οι μηχανές τύπου ψυγείου. Επίσης αρκετό ποσοστό πτηνοτρόφων επιλέγει τις χειροποίητες μηχανές. Καλό είναι να κάνετε πρώτα μια έρευνα πριν αποφασίσετε ποια μηχανή θα διαλέξετε. Πέρα από την τιμή της μάθετε και τι ποσοστά επιτυχίας έχει. Στην επαγγελματική πτηνοτροφία ποσοστό από 87% και πάνω θεωρείται επιτυχής.




Επιλογή αυγών.

Για ένα καλό ποσοστό γονιμοποιημένων αυγών πρέπει να έχετε υπόψιν πως σε έναν κόκορα αντιστοιχούν από 7 έως 10 κότες. Τα αυγά που θα επιλέξετε να βάλετε στη μηχανή πρέπει να είναι φρέσκα έως 7-8 ημερών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως ένα αυγό περισσότερων ημερών δε θα εκκολαφθεί , αλλά όσο πιο φρέσκα είναι τόσο το καλύτερο για μια επιτυχημένη εκκόλαψη. Τα αυγά που θα βάλουμε στη μηχανή δεν τα πλένουμε. Επιλέγουμε τα πιο καθαρά ή τα ξύνουμε προσεκτικά αυτά που είναι πολύ λερωμένα.

Προετοιμασία αυγών.

Τα αυγά που θα μπουν στη μηχανή τα αφήνουμε για μια μέρα να ''ξεκουραστούν'' σε θερμοκρασία δωματίου και ΠΑΝΤΑ με τη μύτη προς τα κάτω.

Προετοιμασία μηχανής.

Η μηχανή πρέπει να δουλέψει 1-2 μέρες μόνη της ώστε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να βάλετε μέσα στη μηχανή κάποιο άλλο θερμόμετρο διότι είναι πολύ πιθανό να μην έχει τη θερμοκρασία που γράφει στη μηχανή. Μετά ανάλογα με τη μηχανή που έχετε θα κάνετε και την ανάλογη ρύθμιση ώστε να έχει τη σωστή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία που συνιστάται για την εκκόλαψη είναι από 37.7 έως 38.0 βαθμούς και υγρασία από 55% έως 60% .




Κατά τη διάρκεια της εκκόλαψης.

Η εκκόλαψη διαρκεί 21 ημέρες. Υπάρχουν αυτόματες μηχανές όπου γυρνάνε μόνες τους τα αυγά κάθε 1 με 2 ώρες, Εάν δεν έχετε αυτόματη κλωσσομηχανή θα χρειαστεί να τα γυρνάτε εσείς, όσο πιο συχνά τόσο καλύτερα. Καλό είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τη μηχανή άσκοπα. Στις 8 μέρες κάνετε ωοσκόπιση των αυγών με ένα φακό ή φλας κινητού, ώστε να αφαιρέσετε τα αυγά που δεν είναι γόνιμα ή αυτά που έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν. Ωοσκόπιση πρέπει να γίνει και τη 18η μέρα όπου και τα αυγά μπαίνουν στην τελική ευθεία. Τη 18η μέρα λοιπόν, ξαπλώνουμε τα αυγά στη μηχανή . Επίσης κατεβάζουμε περίπου 0.3 βαθμό τη θερμοκρασία και τη γεμίζουμε με νερό ώστε να έχουμε 70 % - 75% υγρασία. Συνήθως την 20η μέρα ξεκινάνε τα πουλάκια να κάνουν το πρώτο σπάσιμο στο αυγό. Από τη στιγμή που θα γίνει το πρώτο σπάσιμο έχει περιθώριο 24 ώρες ώσπου να βγει το πουλάκι. Το καπάκι της μηχανής δεν πρέπει να ανοίγει σ' αυτό το στάδιο διότι θα χάσουν υγρασία τα αυγά . Αν για παράδειγμα κάποιο πουλάκι έχει κάνει το πρώτο σπάσιμο και ανοίξετε τη μηχανή είναι πολύ πιθανό να στεγνώσει η μεμβράνη του αυγού με αποτέλεσμα να μη μπορέσει το πουλάκι να συνεχίσει τη διαδικασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάμε εμείς το πουλάκι να κάνει την έξοδό του αλλά καλό είναι να γίνεται από έμπειρο άτομο.





Τέλος εκκόλαψης.

Αφού λοιπόν βγούνε τα πουλάκια μας από τα αυγά, περιμένουμε να στεγνώσουν και μετά τα τοποθετούμε σε λάμπα θέρμανσης. Τους βάζουμε νερό και τροφή ειδική για νεοσσούς. Μετά από κάθε εκκόλαψη καθαρίζουμε καλά τη μηχανή, με προσοχή χωρίς να πάει νερό στα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα. Δε χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο καθαριστικό αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολλά χημικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι και ένα απλό σαμπουάν .



Καλές εκκολάψεις!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου