Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Kαναρίνια για....σπίτι!!

Τα καναρίνια χρειάζονται λίγα μόνο πράγματα για να τα κρατηθούν υγιή και ευτυχή.Κλουβιά ΚαναρίνιαΠροτιμότερη και σωστότερη είναι
η επιλογή ενός ορθογώνιου, μεταλλικού κλουβιού, με ίσιες γραμμές, ελάχιστων διαστάσεων 40 Χ 30 Χ 30 (Μήκος Χ Βάθος Χ Ύψος) κατά άτομο. Μπορεί να φιλοξενήσει και 2 πουλιά την αναπαραγωγική περίοδο.
Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κούνιας, η οποία περιορίζει τον ωφέλιμο χώρο του κλουβιού. Τοποθετούμε 2 πατήθρες, ίσιες κατά προτίμηση. Ποτίστρα, 2 τουλάχιστον ταΐστρες και 2 αυγοθήκες θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ.
 Τα καναρίνια είναι συνήθως πολύ δεκτικά στα νέα τρόφιμα, αλλά στην αρχή θα πρέπει να ανακαλύψετε με τι τροφές το τάιζε ο πρώην ιδιοκτήτης του και να παραμείνετε σε αυτές. Αργότερα, μπορείτε να αποφασίσετε να τις αλλάξετε.
 Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και να αλλάζεται συχνά
Δωμάτια όπως οι καλά φωτισμένες κρεβατοκάμαρες ή τα καθιστικά είναι ιδανικά. Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα, το πουλί πρέπει να βρίσκεται σε ήρεμο χώρο. Εάν το πουλί πρέπει να στεγαστεί σε μια θορυβώδη ή υψηλής κυκλοφορίας περιοχή, τότε τοποθέτησε το εκεί βαθμιαία (καλύψτε το με ένα κομμάτι ύφασμα όταν φαίνεται να ταράζεται).
Θα παρατηρήσετε ότι τα θορυβώδη μέρη, θα ενοχλούν το πουλί όλο και λιγότερο καθώς ο χρόνος θα περνάει και ένα αρσενικό θα απολαμβάνει πραγματικά να κελαηδάει με τον ήχο από ένα ραδιόφωνο, μια δυνατή συνομιλία, ή την ηλεκτρική σκούπα.
Εκτός από τα προαναφερθέντα, μπορούν να βλάψουν το πουλί σας τα εξής:
  • Ο καπνός τσιγάρων σε κλειστούς χώρους
  • κακή διατροφή
  • παρατεταμένη ενόχληση από ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια ζώα
  • οποιαδήποτε αγχωτικά γεγονότα
  • πάρα πολύ (σε διάρκεια) τεχνητό φως 
 Ούτε καν δύο αρσενικά μόνο, που έχουν ανατραφεί μαζί δεν πρέπει να στεγαστούν στο ίδιο κλουβί. Η ειρήνη μπορεί να βασιλέψει για μια στιγμή αλλά τελικά το εδαφικό ένστικτο θα επιστρέψει και η πάλη θα εμφανιστεί.
 Μερικά ζευγάρια, άλλα όχι όλα, μπορούν να στεγαστούν μαζί όλο το έτος αφού θα έχουν συνηθίσει αρκετά το ένα το άλλο. Θυμηθείτε, η προσεκτική παρουσίαση του ενός πουλιού στο άλλο είναι απαραίτητη για την τοποθέτηση τους στο ίδιο κλουβί. Ξεκινήστε με τη τοποθέτηση των πουλιών το ένα δίπλα στο άλλο, σε χωριστά κλουβιά έως ότου συνηθίσουν.
 Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι σύντομη ή να πάρει αρκετές ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που ένα πουλί τραγουδά είναι η ανάγκη να βρεθεί ένας σύντροφος. Με αυτήν την μέθοδο “συγκατοίκησης” αυτή η ανάγκη ικανοποιείται, έτσι το αρσενικό μπορεί να κελαηδάει κάπως λιγότερο από εάν στεγαζόταν μόνο. Το ζευγάρι τελικώς, κάποια στιγμή θα ζευγαρώσει. Έτσι το αρσενικό και το θηλυκό, πρέπει να είναι της ίδιας φυλής ή ποικιλίας, για να εξασφαλιστεί ότι οι νεοσσοί θα είναι καλής ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου