Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Moscovy duck ή χηνόπαπια

 


Οι moscovy ducks είναι κυρίως γνωστές στην Ελλάδα ως χηνόπαπιες. Για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει με υδρόβια είναι μια πολύ καλή επιλογή. Προσωπικά πριν 20 μήνες πήρα τα πρώτα 5 χηνοπαπάκια μου και θα μοιραστώ τα όσα έχω μάθει σ' αυτόν τον καιρό. 


Οι χηνόπαπιες είναι φιλικές και με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα. Είναι αθόρυβες, ένα από τα θετικά όταν τις έχετε σε κατοικήσιμη περιοχή. Τους αρέσει να πετάνε, αν έχουν μεγαλώσει στο κτήμα σας δύσκολα να φύγουν, αν πάλι τις πάρετε μεγάλες ή απλά δε θέλετε να πετάνε μπορείτε να τους κόψετε τα φτερά, χωρίς να πονέσουν καθόλου.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Οι χηνόπαπιες κάνουν μεγάλα αυγά περίπου 70 γρ. χρώματος κρεμ και ίσως πρασινίζουν. Το τσόφλι τους είναι σκληρό και ο κρόκος πολύ μεγάλος. Μου έχει τύχει δύο φορές χηνόπαπια να κάνει 2 αυγά σε μια μέρα!!!



Οι χηνόπαπιες ξεκινάνε να γεννάνε από τους 6-9 μήνες. Θα έλεγα ότι μέσο όρο το χρόνο κάνουν κοντά στα 100 αυγά αλλά παίζει ρόλο και το αν τα αφήνετε τα αυγά ή τα παίρνετε. Αν της τα αφήσετε θα γεννήσει 15-20 αυγά και θα κάτσει να τα κλωσσήσει. Άμα τις έχετε όλη μέρα ελεύθερες είναι πολύ πιθανό να βρει κάποιο κρυφό μέρος και να κάτσει εκεί να γεννήσει και να κλωσσήσει. Μετά από λίγο καιρό θα εμφανιστεί μαζί με τα μικρά. Αν πάλι τα μαζεύετε τα αυγά κάθε μέρα μπορεί να γεννήσει μέχρι 30 -35 αυγά. Είναι πολύ καλές κλώσσες , μια φορά άφησα να τα κλωσσήσει και έβγαλε 14 παπάκια από 18 αυγά. Η εκκόλαψη κρατάει 35 μέρες, η χηνόπαπια θα σηκωθεί μια φορά τη μέρα για φαγητό και νερό, αλλά ειδικά προς το τέλος κάποιες μέρες δε σηκώθηκε καθόλου.


Από την πρώτη κιόλας μέρα τα έβγαλε βόλτα να βοσκήσουν. 


Φυσικά είχα βάλει ειδική τροφή για νεοσσούς ( ότι δίνω και στα κοτοπουλάκια ), και ένα ταψί ώστε να μπορούν να κολυμπάνε. Τους αρέσει πολύ το κολύμπι και το απολαμβάνουν ειδικά αν έχει ζέστη. Προσοχή μόνο μην τους βάλετε νερό σε πολύ βάθος γιατί δε θα μπορούνε να βγουν και ίσως έχετε και απώλειες. Η κλώσσα τα προσέχει πολύ, αν κάποιο απομακρυνθεί το φωνάζει για να έρθει. Ενώ τους αρσενικούς τους άφηνε κοντά στα παπάκια τις θηλυκές τις έδιωχνε, όπως επίσης και τις κότες που πλησίαζαν. Είναι πολύ προστατευτική με τα μικρά της.



Η κλώσσα ξανάρχισε να γεννάει όταν τα χηνοπαπάκια έγιναν 2 μηνών. Η καλύτερη αναλογία για έναν αρσενικό είναι 3 θηλυκές. Σαν υδρόβια που είναι έχουν ανάγκη από μπόλικο νερό να μπορούν να βάλουν το κεφάλι τους μέσα. Το καλύτερο είναι να βάλετε κάτι να μπορούνε να μπούνε ολόκληρες, όπως μια μεγάλη πλαστική λεκάνη ή μια μπανιέρα. Όσο για την τροφή , εγώ δίνω ότι και στις κότες, σιτάρι, σπαστό καλαμπόκι, τραχανά ωοτοκίας ( πέλετ ) αλλά γενικά τρώνε ότι και οι κότες. Στη βοσκή τις έχω δει να τρώνε και αγκαθωτά αγριόχορτα και ξερά φύλλα δέντρων. 



Το αρνητικό με τις χηνόπαπιες είναι πως λερώνουν το νερό τους με χώμα και θέλει κάθε μέρα άλλαγμα. 





Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί , άσπρες, μαύρες, ασπρόμαυρες, καφέ, γκρι κτλ. Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 7 κιλά ενώ το θηλυκό τα 3,5. 






Το φύλο αρχίζει να ξεχωρίζει κοντά στους 3 μήνες, τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα και ψηλά σε σχέση με τα θηλυκά.





Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, κοιμούνται κάτω από τη βροχή και είναι πολύ ανθεκτικά ζώα. Δε μου έχει αρρωστήσει ποτέ καμία. 




Για μένα είναι μια καλή επιλογή!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου